?

Hva kan jeg gjøre med tungpust og ballongfølelse?

Mann 24 . 24 April 2020
Spørsmål

Hei. Skriver her fordi jeg er forvirret over min egen kropp. Har i flere måneder nå hatt tung pust, som om det ligger en ballong i magen å presser mot brystet. Jeg er klar over at dette høres ut som et stress/eller depresjonssymptom, men det som forvirrer meg er at jeg ikke er (ihvertfall ikke tenker selv) at jeg er veldig mer stresset og deprimert enn tidligere. Syns det er veldig ubehagelig å være i denne tilstanden, og når sant skal sies, irriterende. Det føles som om kroppen holder meg for narr. Tar gjerne imot innspill.

Mann (24)
Fagperson svarer
Hei


Det kan være vanskelig med slike kroppslige symptomer. Leger er mest trent i å finne eller utelukke rent kroppslig/mekanisk sykdom som bakgrunn for følelse av tungpust. Som du nevner kan man få lignende følelser av stress, eller som et "depresjons-symptom"/angst-symptom. De fleste leger vil imidlertid tenke på disse årsakene som en "utelukkelsesårsak", og gjerne helst gjøre en litt mer grundig samtale om plagenes art sammen med undersøkelser for å bli litt sikrere på hva det er. 

Hos noen som opplever dette kan det være en hjelp i å undersøke slike symptomer hos lege, nettopp fordi man da får en bedre forsikring og forståelse for hva det er og ikke er. Jeg tror faktisk jeg vil anbefale deg det. Da du får et  bedre svar enn det man kan gi i en tekst uten å kjenne bakgrunnen bedre. Kanskje finner du med legen frem til noen utløsende årsaker man ikke har tenkt over i fellesskap også som kan hjelpe deg. 

Lykke til,

-SiO legen

Finner du ikke det du leter etter?